Процес европских интеграција Србије и сарадња са институцијама Европске уније биле су главне теме шефа Делегације ЕУ у Србији, амбасадора Емануелеа Жиофреа и министра за европске интеграције Јадранке Јоксимовић.

Јоксимовић је пожелевши саговорнику успешан мандат у нашој земљи, изразила уверење да ће ЕУ и Србија наставити да остварују активности које воде убрзању нашег европског пута.

„Влада Србије убрзано спроводи реформе које воде достизању мерила неопходних за динамичнији приступни процес. Већ смо досегли критеријуме за отварање кластера 3 – Конкурентност и инклузивни раст и кластера 4 – Зелени договор и одржива повезаност, а посебно се ради на даљем унапређењу владавине права и осталих елемената неопходних за већу демократизацију друштва у оквиру отвореног кластера 1 – Основе“, рекла је министар.

Она је истакла да ревидирана методологија политике проширења ЕУ подразумева већу политичку укљученост у сам процес, као и одговорност, кључних институција држава кандидата.

Како је подвукла, Делегација ЕУ ће, стога, у српским највишим званичницима и убудуће имати партнере са којима ће радити на убрзању приступних преговора, а самим тим и на јачању кредибилитета самог процеса проширења и на Западном Балкану и у самој ЕУ.

Јоксимовић је посебно указала на значај веома успешне сарадње са Делегацијом ЕУ и ЕК у програмирању и праћењу реализације пројеката финансираних из претприступних фондова ЕУ, имајући у виду да је њихов превашодни циљ да помогну Србији да спроведе најзахтевније реформе на што ефикаснији и економичнији начин.

Како је саопштено из Министарства за европске интеграције нови шеф Делегације ЕУ Емануеле Жиофре захвалио је министру на срдачној добродошлици и потврдио да је његов мандат да подржи приступање Србије Европској унији, што је циљ како Србије, тако и ЕУ и њених држава чланица.

„У суочавању са изазовима у будућности и изградњи инклузивне, одрживе, безбедне и просперитетне будућности Србија ће бити јача са Европском унијом и Унија ће бити јача са Србијом“, изјавио је Жиофре.

Изразио је своју посвећеност подршци напорима власти да спроведу кључне реформе у областима владавине права, економије и животне средине које ће ојачати Србију и убрзати њено приступање ЕУ.

Јоксимовић је потом на одвојеном састанку, Емануелеу Жиофреу представила и координаторе шест преговарачких кластера у оквиру преговарачке структуре Владе Србије. Министар је нагласила да очекује конкретан и значајан напредак у преговорима о чланству, који треба да буде резултат рада Владе у свим реформским областима, а посебно у кластеру 1 – Основе.

Шеф Делегације ЕУ том приликом захвалио је и на прилици да се одмах на почетку свог мандата упозна са новом преговарачком структуром Србије, са чијим представницима ће континуирано и директно сарађивати на достизању мерила из приступног процеса.

Извор: Europa.rs