“Обележавамо Међународни дан бицикла да би скренули пажњу на вожњу бицикла у урбаним срединама и на чињеницу да бицикл није само рекреација или спорт, бицикл је превозно средство. Желимо да покажемо да је вожња бицикла лак, здрав и јефтин превоз који доприноси бољој животној средини.“

Овим речима обратио се холандски амбасадор у Србији, Јост Реинћес, на бициклистичком скупу у Београду, који су организовали УН у Србији, Делегација Европске уније у Србији, Амбасада Краљевине Холандије и УГ Удружење за бициклисте.

Фото: Марија Пирошки

Тим поводом је за све бициклисте и бициклисткиње организован посебан бициклистички матине испод Бранковог моста, како би се промовисао бицикл и бициклизам као средство које доприноси заштити животне средине, смањењу ефеката стаклене баште и успоравању климатских промена.

Љубитељи двоточкаша су на догађају могли да размене искуства, науче више о могућностима одрживе мобилности у Београду кроз презентацију водича Београд на педале, као и да обаве ситне поправке на својим бициклима, али и да уживају у посебним холандским палачинкама.

Франсоаз Жакоб, стална координаторка УН, позвала је грађане да се што више крећу бициклима.

„Хајде да возимо бицикле што више, не само на Светски дан бицикла, већ и сваког другог дана, како бисмо истакли важност бициклизма за здраву околину и борбу против климатских промена. УН у Србији и партнери наставиће да подржавају локалне и националне власти у побољшању безбедности на путевима, бициклистичке инфраструктуре, и како бисмо се потрудили да бициклизам буде важан део одрживог модела транспорта.“

Фото: Марија Пирошки

Већи број бициклиста до 2030.

Као један од најодрживијих, инклузивних, сигурних и здравих облика мобилности, бициклизам је у мају добио велики подстрек усвајањем првог икад Паневропског мастер плана за промоцију бициклизма на Петом састанку на високом нивоу о транспорту, здравству и животној средини, који се одржао под окриљем УН Економске комисије за Европу (УНЕЦЕ) и Светске здравствене организације. Србија је такође једна од земаља учесница.

Мастер план је осмишљен да помогне националним и локалним актерима да усмере напоре на промоцији бициклизма. Садржи седам кључних циљева које треба спровести до 2030. године: значајно повец́ати бициклизам у региону; обезбедити одговарајуц́и простор у корист активне мобилности; проширити и побољшати бициклистичку инфраструктуру; развијање и примена националне бициклистичке политике, планова, стратегија и програма; значајно повец́ати сигурност бициклиста и смањити број смртних случајева и повреда у серијама; интегрисање бициклизма у здравствене политике; и интегрисање бициклистичке инфраструктуре у планирање коришц́ења земљишта, урбано, регионално и транспортно планирање.

Представник Удружења грађана Улице за бициклисте Зоран Буквић је најавио да се у оквиру пројекта Пан еуропеан програма, кроз Транснационални програм Дунав који финансира ЕУ припрема израда Националне стратегије за бициклизам која ће бити фокусирана на усвајање законских решења која олакшавају бициклистички саобраћај, правилника који усклађују начин пројектовања бициклистичке инфраструктуре и дефинисања бициклистичких рута широм Србије које ће промовистати бициклистички туризам. Пројекат ће се бавити и јачањем свести о значају и предностима вожње бициклом као делу свакодневне рутине наших грађана.

Фото: Марија Пирошки

О Међународном дану бицикла

Генерална скупштина је 2018. прогласила 3. јун за Међународни дан бицикла, чиме је препознала значај овог превозног средства и његов допринос постизању циљева одрживог развоја. Међународни дани су прилика да се повећа информисаност о одређеним питањима и да се позове на акцију, и то је управо оно што ми радимо овом приликом.

На личном нивоу, вожња бицикла је здрава и јефтина, омогућује да брзо пређемо кратке дистанце и не захтева много простора за паркирање. Поред тога, вожња бицикла нас чини срећним. На нивоу економије, компаније знају да запослени који возе бицикл до посла ређе узимају боловање, креативнији су и имају тенденцију да буду срећнији. Коначно, на нивоу урбаног планирања и развоја, вожња бицикла може да унапреди град у коме живите смањењем буке и ваздушног загађења, застоја у саобраћају и простора за паркирање.

Извор: Europa.rs