Енергетска безбедност партнера је веома важна за ЕУ и зато је одобрено да се заштити увоз нафте и гаса за Србију и друге земље Западног Балкана, изјавио је данас ФоНету шеф Делегације ЕУ у Србији Емануеле Жиофре.

Жиофре је поручио да Унија очекује брзо и потпуно усклађивање региона са рестриктивним мерама ЕУ које се односе на руски напад на Украјину.

У писаном одговору на питање ФоНета, амбасадор ЕУ у Србији је подсетио да је ЕУ у петак усвојила пети пакет санкција Русији због војне агресије на Русију, али је у исто време одобрила изузетке са своје европске суседе, укључујући Србију, како би обезбедило њихово сигурно снабдевање нафтом и гасом.

Најновије санкције усвојене су после злочина које су починиле руске оружане снаге у Бучи и местима под руском окупацијом. Циљ санкција је да се заустави непромишљено, нечовечно и агресивно понашање руских трупа и јасно стави до знања доносиоцима одлука у Кремљу да њихова нелегална агресија има високу цену, предочио је Жиофре.Енергетска безбедност партнера је од великог значаја за ЕУ, додао је он, због чега је ЕУ усвојила изузетке, одобравајући да се обаве неопходне трансакције да би се обезбедио увоз гаса и нафте за европске суседе, укључујући Србију, друге партнере на Западном Балкану, земље европског економског простора и Швајцарску.

Паралелно, појачали смо подршку у сектору енергетике, обезбеђујући финансирање инвестиција у енергетску ефикасност, обновљиве изворе енергије, изградњу и обнову трансбалканског енергетског коридора, да бисмо смањили зависност од фосилних горива, али и приступ енергији из различитих извора.

Почетак изградње на гасном интерконектору Србија – Бугарска у јануару 2022. године, за шта је ЕУ обезбедила скоро 50 милиона евра у виду гранта, важан је заједнички корак ЕУ и Србије ка диверсификовању набавке гаса за Србију, истакао је Жиофре.

У блиској сарадњи са Секретаријатом Енергетске заједнице, прати се ситуација са ценом гаса и сигурност у набавци довољне количине гаса за регион.

Прошле недеље, подсетио је Жиофре, Савет ЕУ је донео одлуку да Србији и партнерима на Западном Балкану одобри да се придруже заједничкој будућој набавци гаса за ЕУ, посебно ЛНГ, како би се смањила зависност европских земаља од руског гаса, у духу солидарности и користи од бољих услова када се то чини заједнички.

То су све конкретне акције које демонстрирају солидарност ЕУ са нашим партнерима на Западном Балкану, као би се умањиле последице рата на њихове економије и друштва, нагласио је Жиофре.

Истовремено, ЕУ очекује брзо и потпуно усклађивање свих земаља региона са рестриктивним мерама ЕУ, укључујући и оне које се тичу руског војног напада на Украјину и дестабилизујућих акција изван Украјине, закључио је Жиофре.

Извор: Europa.rs