Европска комисија данас је представила Европски зелени договор – мапу пута за одрживост економије ЕУ претварањем климатских и еколошких изазова у могуц́ности у свим областима политике и транзицији чинец́и праведном и инклузивном за све.

„Европски зелени договор је наша нова стратегија раста – за раст који даје више него што одузима. Показује како трансформирати наш начин живота и рада, производње и коришћења, тако да живимо здравије и своје пословање учинимо иновативним. Сви можемо бити укључени у транзицију и сви можемо имати користи од прилика. Помоц́и ц́емо нашој економији да постане глобални лидер тако што ц́емо се кретати први и брзо се кретати. Одлучни смо да успемо због ове планете и живота на њој – због природног наслеђа Европе, биодиверзитета, наших шума и мора. Показујуц́и остатку света како да буде одржив и конкурентан, можемо убедити остале земље да се крец́у са нама“, каже председница Европске комисија Урсула фон дер Лајен.

„Налазимо се у климатској и животној средини. Европски зелени договор је прилика за побољшање здравља и добробити наших људи трансформацијом нашег економског модела. Наш план утврђује како смањити емисију, обновити здравље нашег природног окружења, заштитити наше животиње, створити нове економске прилике и побољшати квалитет живота наших грађана. Сви ми имамо важну улогу и свака индустрија и држава биц́е део ове трансформације. Штавише, наша одговорност је да осигурамо да је ова транзиција праведна транзиција, и да нико не заостаје док испоручујемо Европски зелени договор“, тврди потпредседник Европске комисије Франс Тимерманс.

Европски зелени договор пружа мапу пута са активностима за јачање ефикасне употребе ресурса преласком на чисту, кружну економију и заустављање климатских промена, поврат губитка биолошке разноликости и смањења загађења. Представља потребне инвестиције и расположиве алате за финансирање и објашњава како да се осигура праведна и свеобухватна транзиција. Европски зелени договор покрива све секторе економије, посебно транспорт, енергетику, пољопривреду, грађевину и индустрије попут челика, цемента, ИКТ-а, текстила и хемикалија.

Како би у законодавство поставила политичку амбицију да буде први климатски неутрални континент на свету до 2050. године, Комисија ће у року од 100 дана представити први „Европски закон о клими“. Како би достигла наше амбиције о клими и животној средини, Комисија ће представити и Стратегију биодиверзитета за 2030. годину, нову индустријску стратегију и акциони план за кружну економију, стратегију „Фарм то Форк“ за одрживу храну и предлоге Европе без загађења. Одмах ће започети радови на повећању европских циљева за емисију 2030. године, постављању реалног пута ка циљу 2050. Испуњавање циљева европског зеленог уговора захтева знатна улагања. Процењује се да ће за постизање тренутних климатских и енергетских циљева за 2030. годину бити потребно 260 милијарди еура додатних улагања годишње, што представља око 1,5% БДП-а у 2018. години.

Ова инвестиција ће захтевати мобилизацију јавног и приватног сектора. Комисија ће почетком 2020. представити План улагања у одрживу Европу како би се задовољиле инвестиционе потребе. Најмање 25% дугорочног буџета ЕУ требало би да буде намењено климатским акцијама, а Европска инвестициона банка пружиц́е даљу подршку. Како би приватни сектор допринео финансирању зелене транзиције, Комисија ће представити Зелену стратегију финансирања током 2020. године. Борба против климатских промјена и деградације животне средине је заједнички подухват, али нису све регије и државе чланице почеле од исте тачке.

Механизам праведне транзиције подржаће оне регионе који се у великој мери ослањају на активности које захтевају веома угљен. Подржаће грађане који су најрањивији на транзицији, пружајући приступ рескиллинг програмима и могућностима запошљавања у новим економским секторима.

У марту 2020. Комисија ће покренути „Климатски пакт“ који ће грађанима дати глас и улогу у дизајнирању нових акција, дељењу информација, покретању локалних активности и приказивању решења која могу да прате други. Глобални изазови климатских промена и деградације животне средине захтевају глобални одговор. ЕУ ће наставити да промовише своје циљеве и стандарде у области животне средине у конвенцијама УН о биодиверзитету и климатским климама и ојачаће своју зелену дипломатију. Користиће се Г7, Г20, међународне конвенције и билатерални односи да би се наговорили други да појачају своје напоре. ЕУ ће такође користити трговинску политику да обезбеди одрживост и изградиће партнерства са својим суседима на Балкану и у Африци како би им помогла у њиховим властитим транзицијама.

Извор: Europa.rs