Љубљана је у 2016. години понела титулу Зелене престонице Европе. Европска комисија ту титулу додељује од 2010. године, градовима који предњаче у бризи према околини. Измештање саобраћаја из центра града донело је на стотине тераса, кафића пуних људи, море шетача. Шта Београд може да научи од главног града Словеније?

Центар Љубљане, од зоне саобраћаја постао је мирна пешачка зона с бројним бициклистичким стазама. Грађанима је доступно 510 бицикала на 51 станици. Љубљаницом често крстари туристички брод. Све је почело Визијом Љубљане до 2025. године.

Припремила Сања Живковић

„Ми смо написали у том програму све само оно што смо урадили и што ћемо направити. Ја увек тврдим да је Љубљана најлепши град на свету, има више елемената, због тога смо задовољни и поносни да смо својим радом доказали да нас је цела Европа препознала“, каже градоначелник Љубљане Зоран Јанковић.

Бољим управљањем водама и отпадом, неговањем биоразличитости, одржавањем и чувањем зеленог идентитета Љубљана је понела титулу Зелене престонице.

Статус зеленог града Љубљана је стицала десет година, затварање градског језгра за саобраћај био је први корак на том путу. Зелене површине заузимају три четвртине Љубљане.

Осим препознатљивости титула је привукла и инвеститоре.

„Ми смо били шампиони европе за прошлу годину, с тим да је комисија рекла да смо направили највећи помак у најкраћем времену, задужени смо да ту праксу преносимо на остале градове“, каже градоначелник Љубљане.

Може ли са шест и по пута више становника Београд, да примени такву праксу. У намери да постане еколошка престоница једног дана, градске власти већ раде на уређењу депонија, управљању отпадом, увођењу елекричних аутобуса, сређују паркове и површине за децу.

„То су делови мозаика који се се зове Београд зелена престоница Европе, који треба да се склопе у наредним годинама како би били поносни на свој град, како би имали чист зеленији град и како бисмо били раме уз раме са великим метрополама или мањим метрополама као што је Љубљана који носе тај назив“, каже градоначелник Београда Синиша Мали.

Бити део зелене престонице подразумева и однос грађана према граду. Београд на путу ка зеленијем граду, има много да ради и могао би да користи искуства Љубљане.

Извор вести: Радио Телевизија Србије