Одавно је познато да пчеле све више нестају, а да без њиховог утицаја, односно опрашивања, пати и ланац производње хране. Неке процене делују прилично суморно, те се многе организације баве спасавањем пчела. Тако је ове седмице обележена Европска недеља опрашивача, која је део иницијативе ЕУ о дивљим опрашивачима.

Заштита пчела и других опрашивача кључна је при одлучивању о одобрењу пестицида у ЕУ. Више од 615 хиљада пчелара ради широм Европске уније, а ЕУ и државе чланице суфинансирају националне програме пчеларства како би им понудили обуку, истраживање и помоћ у борби против штеточина.

Од 2012. године у Европском парламенту у Бриселу сваке године се одржавана Европска недеља пчела и опрашивања, која се незванично зове „Недеља пчела“. Ове године, догађај је преименован у Недељу опрашивача ЕУ у настојању да се постигне инклузивнији оквир сарадње који се фокусира на све врсте европских опрашивача.

Четврти и последњи дан едукативних радионица у оквиру Недеље опрашивача одржава се данас, а стручњаци ових дана расправљају о здрављу опрашивача, о најновијим научнм и политичким акцијама у вези са постојећим изазовима и потенцијалним решењима за заштиту европских опрашивача. Такође, учесници су говорили о опрашивачима у пољопривреди, о производњи меда и другим темама, а више о томе можете сазнати на овом линку.

Једна од тема јесте и захтев за високом политичком подршком за амбициозни „Нови договор за опрашиваче“, који ће зауставити смањење броја опрашивача до 2030.

„Наш квалитет живота и наша будућност зависи од многих услуга које природа пружа бесплатно. Опрашивање је једна од ових невидљивих, али непроцењивих услуга, па је врло забрињавајуће сазнање да су неки од наших врхунских опрашивача у великом ризику! Ако се не позабавимо разлозима опадања дивљих опрашивача и хитно га зауставимо, ми и наше будуће генерације заиста ћемо платити велику цену“, сматра Виргинијус Синкевичиус, комесар ЕУ за животну средину, океане и рибарство.

Више о плечарству у Србији прочитајте овде.

Извор: Europa.rs