Изложба фотографија “Примењена носталгија” отворена је у Југословенској кинотеци. Догађај у организацији Министарства за европске интеграције одржава се по 17. пут и овај пут за тему има “Београд и Хелсинки”.

Шеф делегације Европске уније у Србији, амбасадор Сем Фабрици рекао је да се, када се говори о повезивању, “мисли на мостове, на пруге, на путеве”, али “ове фотографије дају још један начин да се повежемо, кроз уметност.

“Јединство и разноликот, то је оно што Европску унију држи на окупу, где људи који имају различита порекла, опет успевају да се окупе и живе заједно и раде заједно”, каже амбасадор Фабрици.

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, која је истакла да је циљ пројекта „Примењена носталгија“ да покаже да Србија и земље ЕУ деле заједнички европски културни простор.

„То смо несумњиво потврдили у претходним годинама тражећи сличности и разлике између наших градова. То и јесте процес европских интеграција Србије, то нису само преговори, реформе и стандарди као најважнија ствар, већ и шира димензија припадности Србије европском идентитету и културном простору“, истакла је Јоксимовић.

Амбасадор Финске Кимо Лахдевирта наводи да је изложба фотграфија Београда и Хелсинкија сјајна идеја и сјајан начин да се у Србији обележи председавање његове државе Савету ЕУ.

“Ја бих хтео овом приликом да нагласим да током председавања Финске Савету Европске уније могу да кажем да смо ми остали заиста посвећени питању проширења Западног Балкана, и свим напорима који се у том смислу обављају”, каже амбасадор Лахдевирта.

Изложба је отворена у Југословенској кинотеци до 20. новембра, а затим се сели у Ниш.

Извор вести: Делегација Европске уније