Три километра саобраћајница и два километра бициклистичких стаза на прилазу Жежељевом мосту пуштено је у саобраћај. Нове путеве обишли су шеф Делегације Европске уније у Србији, амбасадор Сем Фабрици, министарка градјевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Железнички саобраћај на Жежељевом мосту пуштен је априла 2018, а мост је отворен у септембру исте године. Изградња моста важан је пројекат не само за Град Нови Сад него и за целу земљу, истакао је амбасадор Фабрици.

“ЕУ је веома предано радила на овом пројекту и укупно је издвојила 36 милиона евра бесповртаних средстава. Уз помоћ органа локалне и републичке власти у потпуности је реализиован велики и сложен посао, и ко год прође овим мостом може да види ново лице модерне Србије”, наводи шеф Делегације ЕУ.

Градоначелник Новог Сада подсетио је да Жежељев мост важан грађанима и грађанкама Новог Сада и најавио да ће бити грађени и други мостови.

“Овај пројекат је коштао 4,5 милиона евра, а финансирали су га наши партнери из Европске уније. Надамо се да ћемо добити и један мост у оквиру изградње ауто-пута Рума-Нови Сад, а и ми као Град спремамо пројекте за нове мостове за нове генерације”, нагласио је градоначелник Вучевић.

Министарка Михајловић најављује да се настављају улагања у инфраструктурне пројекте и издвојила изградњу брзе пруге Београд – Будимпешта.

“Разговарамо о томе да следеће године уследи наставак радова на реконструкцији брзе пруге Нови Сад-Суботица, а на јесен 2021. имаћемо брзи воз од Београда до Новог Сада који ће моћи да се креће 200 км на сат. Преговори око изградње Фрушкогорског коридора су у завршној фази, и настављамо добру сарадњу са Градом Новим Садом и Покрајином, како бисмо заједнички улагали у инфраструктуру”, истиче потпредседница Владе.

ЕУ је партнер у великом броју инфраструктурних пројеката широм Србије, те у том правцу ће наставити своје деловање, закључио је Фабрици.

Извор вести: Делегација Европске уније