Тринаести састанак Конференције о приступању са Србијом на министарском нивоу је одржан данас у Бриселу.

Ово је друга међувладина конференеција од када је Савет одобрио ревидирану методологију проширења, на којој је такође отворен Кластер 4 – Зелена агенда и одрживо повезивање. Четири преговарачка поглавља чине овај кластер: поглавље 14 о транспортној политици, поглавље 15 о енергетици, поглавље 21 о трансевропским мрежама и поглавље 27 о животној средини и климатским променама. (Преглед отворених и привремено затворених поглавља)

Делегацију Европске уније је предводио Гашпер Довжан, државни секретар Министарства спољних послова Словеније која председава Савету Европске уније. Српску делегацију је водила премијерка Ана Брнабић.

Наставак процеса проширења је био један од главних приоритета нашег председавања, и посебно нам је драго да видимо практичну примену ревидиране методологије проширења са првим отварањем неког преговарачког кластера. То уноси већу динамику у преговоре о приступању уз истовремено отварање четири преговарачка поглавља, изјавио је Гашпер Довжан, државни секретар Министарства спољних послова Словеније.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji je izjavio da je otvaranje pregovora o poglavljima u okviru Klastera 4 dobra vest za Srbiju i njene građane, kao i za ceo region Zapadnog Balkana. To šalje snažnu poruku da EU povećava svoje angažovanje u Zelenoj agenda u korist svih građana.

„Отварање кластера такође потврђује да преговори о приступању напредују и да ЕУ реагује на напредак у спровођењу реформи. То је признање обновљене посвећености Србије реформама у владавини права, укључујући кораке који су предузети у уставној реформи у делу који се односи на правосуђе”, изјавио је комесар (прочитајте целу изјаву овде).

Премијерка Србије Ана Брнабић је навела да је отварање поглавља огромна мотивација за даље реформе у области владавине права, јавне управе, привреде и економије.

“Желим да захвалим свим државама чланицама Европске уније, као и Европској комисији на подршци и на разумевању. Показали су да су отворени, да су спремни да виде, да саслушају, да награде све оно што смо урадили и самим тим ово је велика мотивација да наставимо, чак не ни на исти начин на који смо радили до сада, већ да идемо брже и да радимо боље. Све већи фокус је на заштити животне средине и та тема је све присутнија и све важнија у Србији. Наши приоритети такође остају регионална стабилност, дијалог са Приштином, економија“, напоменула је премијерка.

Циљ ревидиране методологије проширења је ново јачање процеса приступања. Укључује снажнији фокус на основне реформе; снажније политичко усмеравање; већу динамику; и предвидљивији процес, на основу објективних критеријума и строгих позитивних и негативних услова.

Омогућавање процеса придруживања снажнијим политичким усмеравањем међувладиних конференције представља један од кључних елемената ревидиране методологије проширења. Тако је састанак послужио да се ојача дијалог између држава чланица и Србије фокусирајући напоре на кључне реформе, што би требало да омогући даљи напредак у процесу приступања.

Напредовање преговора ће и даље зависити од напретка Србије у припремама за приступање, како је утврђено у Преговарачком оквиру. Напредак у поглављима о владавини права и основним правима, као и нормализација односа Србије и Косова* како је утврђено у Преговарачком оквиру и даље су кључни и одређиваће укупни темпо преговора о приступању.

Више информација

Преглед Кластера 4

* Овај назив не прејудицира статус и у складу је са Резолуцијом 1244/1999 Савета безбедности УН и мишљењем Међународног суда правде о декларацији о независности Косова.

Извор: Europa.rs