Пројекат „ЕУ за Натуру 2000 у Србији“ почиње кампању „Здрава природа за здрав живот“ са циљем да се повећа свест грађана о природним лепотама Србије и укаже на важност њихове заштите. Пандемија ковид 19 научила нас је да су добро очувани екосистеми и биодиверзитет пресудни за обезбеђивање доброг здравља наше природе и људи. Добро очувани екосистем и биодиверзитет су пресудни да би се осигурало добро здравље наше природе. Србија има обиље природних вредности, а кроз пројекат „ЕУ за Натуру 2000 у Србији“ биће унапређена њихова заштита.

Аутобуска кампања има за циљ да грађанима прикаже невероватне пејзаже Србије и да истакне значај заштите биодиверзитета и очувања природе. Изузетне фотографије природе које су део фото-конкурса „Натура 2000 у кадру“ кружиће два месеца у Београду, Новом Саду и Нишу у различитим аутобусима и тролејбусима. На пример, линије 16, 95 или 65 које крећу из различитих београдских насеља возиће се у пратњи вукова, коња и прелепих пејзажа шума Националног парка Тара. У исто време, фотографије полуфиналиста са фото-конкурса приказане су на изложби фотографија у парку Велики Калемегдан, Савско шеталиште током априла 2021. године.

Заштита природе је витална тема за Србију, посебно везана за примену Поглавља 27 као део преговарачког процеса за приступање ЕУ. То поглавље се бави заштитом животне средине и климатским променама, а део тога је успостављање мреже Натура 2000 у Србији. Ова мрежа је кључни инструмент за заштиту биодиверзитета у Европској унији, успостављен са циљем да се обезбеди опстанак највреднијих врста и станишта и да екосистеми Европе остану здрави и издржљиви. Делегација Европске уније у Србији подржава Министарство заштите животне средине у процесу транспозиције европских директива о животној средини у законодавство Србије, кроз различите пројекте и техничку помоћ.

Амбасадор Сем Фабрици, шеф Делегације Европске уније у Републици Србије, навео је: „Здрава природа је здравији живот сваке особе, и због тога је свако од нас дужан да заштити природно станиште и биодиверзитет. Србија је домаћин многих важних и јединствених екосистема и биодиверзита. Драго ми је што овде можемо представити неке од њих и подићи свест о заштити овог природног блага. Да бисмо представили и сачували ове важне екосистеме, одлучили смо да дивље животиње доведемо у градове, кроз објективе неких талентованих фотографа из целе Европе и Србије. Зелена агенда је међу главним приоритетима ЕУ и драго ми је што Србија припрема своју Натура 2000 мрежу, која ће грађане боље информисати о стаништима и врстама присутним у Србији и потреби да се осигура њихова заштита. “

Пројекат „ЕУ за Натуру 2000 у Србији“ усредсређен је на истраживање и праћење најважнијих врста и станишта. Србија је изузетно богата у погледу биодиверзитета, а територију Србије одликује фантастични генетски, специјски и екосистемски диверзитет, иако је специјски диверзитет још увек у процесу потпуног истраживања и документовања. До сада је регистровано приближно 44.200 врста и подврста, а укупан број таксона процењује се на 60.000. Неке врсте су ендеми Србије или на Балкану, а поједине су такође део српске историје као што је Рамонда натхалиае, ендемска биљна врста централног Балкана која се данас сматра симболом Дана примирја. Занимљивости попут ове део су квизова који ће бити приказани у аутобусима током кампање, са идејом да пробуде знатижељу међу путницима и да истовремено повећају знање о српској природи.

Извор: Europa.rs