EU PPF Obuke – Infrastrukturni projekti iz sektora železnice

Beograd, 25 mart. 2019.

Trening tim projektne jedinice EU PPF8 održao je danas u Beogradu obuku „Priprema tehničke dokumentacije – Analiza troškova i koristi (CBA) na infrastrukturnim projektima u sektoru transporta/železnice“ koju je uspešno završilo ukupno 11 državnih službenika, predstavnika institucija: Infrastrukture Železnice Srbije, ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, ministarstva za evropske integracije, RAREI, i JKP-а Beogradski metro i voz.

Polaznici obuke upoznati su sa svim bitnim elementima Analize troškova i koristi – Cost Benefit Analysis (CBA) u skladu sa EU vodičem kao jednog od najbitnijih alata u programiranju i pripremi investicionih projekata za železničku infrastrukturu. Učesnici su takođe imali mogućnost da vežbaju i rade 3 studije slučaja o CBA.

Cost-benefit analiza (CBA) ili analiza troškova i koristi, ili kako se ponekad zove benefit-cost analiza kvantifikuje i pridodaje novčane vrednosti svim efektima i utrošcima vezanim za realizaciju projekta ili planiranje investicija, na osnovu čega se vrši proračun neto dobiti datog subjekta. Faktički vrši se procena slabosti i snaga svih ponuđenih alternativa na osnovu čega se bira opcija koja ostvaruje najveću dobit (benefit), a najmanje troškove realizacije (cost). Ova analiza se ne koristi za investicione projekte koji donose samo direktne komercijalne efekte koji se mogu meriti i kvantitivno izraziti, već, pre svega, za projekte koji donose i značajne indirektne i nemerljive efekte.

Više detalja i nastavni materijal možete naći ovde.