EU PPF Obuke – Infrastrukturni projekti iz sektora životne sredine

Zlatibor, 25. septembar. 2018.

Obuka za predstavnike lokalnih samouprava Zlatiborskog okruga o analizi troškova i koristi tokom pripreme infrastrukturnih projekata u upravljanju otpadnim vodama održana je u utorak, 25. septembra 2018. godine u hotelu „Palisad“, na Zlatiboru.

Cilj obuke „Priprema tehničke dokumentacije za infrastrukturne projekte koji su podobni za finansiranje iz EU i IFI fondova – Analiza troškova i koristi u podsektoru upravljanja komunalnim otpadnim vodama“ bio je da obuhvati sve bitne elemente Analize troškova i koristi (Cost Benefit Analysis – CBA) u skladu sa EU vodičem. CBA se smatra jednim od najbitnijih alata u programiranju i pripremi investicionih projekata u oblasti prikupljanja i preradi otpadnih voda.

Predstavnici grada Užica, opština Arilje, Ivanjica, Kosjerić i Požega, kao i predstavnici relevantnih javno-komunalnih preduzeća, upoznali su se sa pripremom i ocenom Analize troškova i koristi na praktičan način. Njima je tim stručnjaka EU PPF8 projektne jedinice predstavio sve elemente CBA – finansijske, ekonomske analize, analize osetljivosti i rizika – za projekte o prikupljanju i preradi otpadnih voda koji su podobni za finansiranje iz EU fondova.

Više detalja i nastavni materijal možete naći ovde.