Zdravlje uz održivu mobilnost tema je ovogodišnje Evropske nedelje mobilnosti koja danas počinje u oko 3000 gradova i 50 zemalja. U Srbiji, 26 gradova i opština  učestvuje priređujući pešački dan bez automobila, vožnje biciklom, rolerima, radionice, predstave, izložbe i druge manifestacije.

„Čist, pametan i otporan saobraćajni sistem je srž naše ekonomije i ključan je za živote ljudi. Zato sam, na 20. godišnjicu Evorpske nedelje mobilnosti, ponosna na 3000 gradova širom Evrope i šire što su pokazali kako sigurne i održive mogućnosti saobraćaja pomažu našim zajednicama da ostanu povezane u ovim izazovnim vremenima”, rekla je komesarka EU za saobraćaj, Adina Valean.

Ono što ostaje građanima nakon Evropske nedelje mobilnosti su trajne mere za unapređenje održive mobilnosti, koje su pokrenute u Beogradu, Aleksincu, Boljevcu, Čajetini, Užicu, Kruševcu, Nišu, Osečini, Pirotu i Vlasotincu.

Kao i prošle godine, Grad Beograd zajedno sa Delegacijom Evropske unije u Republici Srbiji i koordinatorom cele nedelje mobilnosti SKGO, organizuje centralnu manifestaciju na Trgu republike “Pešačka nedelja” i dan bez automobila.

Na centralnoj manifestaciji će biti dodeljene nagrade za foto-konkurs „Održiva mobilnost za zdraviji život”. Tema konkursa je vožnja bicikla, trotineta, rolera, pešačenje, uključujući i sve drugih vidove nemotorizovanog prevoza. Prvu nagradu, vaučer za kupovinu električnog trotineta dodeljuje Delegacija Evropske unije u Srbiji a drugu i treću, vaučer za kupovinu bicikla i rolera, obezbeđuje UNDP. Fotografije sa konkursa biće izložene na gradskom trgu.

U Beogradu se u toku cele nedelje mobilnosti organizuju interaktivne promotivne aktivnosti uz učešće zainteresovanih građana. Promovisaće se i prezentovati nove biciklističke staze, novo šetalište “Lazaro Kardenas” na Novom Beogradu, bezbedne zone osnovne škole “Branko Radičević”. Organizovane su pešačka nedelja, dečje predstave, biciklistički festival, promocija bezbednosti u saobraćaju uz simulator vožnje automobilom, biciklijada uz besplatne savete za kupovinu i servis za bicikle, kao i merenje šećara u krvi pre i posle šetnje na šetalište “Lazaro Kardenas”.

Značajan segment zauzima promocija e-mobilnosti. Promovisaće se sve kategorije e-vozila (automobili, motori, bicikli i trotineti). Uz dve stanice za punjenje električnih automobila, biće održane i prezentacije projekata u oblasti e-mobilnosti.

Posebna pažnja se pridaje značaju pešačenja za zdravlje ljudi, pa će građanima biti omogućeno da pre i posle promotivne gradske šetnje izmere nivo šećera u krvi.

Evropska nedelja mobilnosti je odlična prilika da se lokalne zajednice udruže i diskutuju o različitim aspektima mobilnosti i kvalitetu vazduha, da potraže inovativna rešenja za smanjenje korišćenja automobila, da isprobaju nova tehnološka i planska rešenja. Kampanja daje građanima priliku da istraže nove mogućnosti za korišćenje gradskih ulica i da eksperimentišu sa praktičnim rešenjima koja doprinose rešavanju značajnih pitanja za gradove, poput zagađenja vazduha.

Izvor: Europa.rs