Јован Трипковић, из села Доње Лесковице, на обронцима Повлена, целог живота прехрањује себе и породицу од пољопривреде. Тако су и његови родитељи – Радован и Драгана, али синови су већ одлучили да живе у Ваљеву. Где нема воде, нема ни живота.

Село Лесковице нема својих река, а Доње Лесковице су последњих година нарочито безводан крај, па се мештани довијају како да намире и себе и стоку и њиву, па Јован каже: „Време и клима су се променили, не иду нам у прилог, све теже је обезбедити довољно хране и воде за велики број стоке. Чини ми се да се проблем суше не швата озбиљно, а ситуација јесте озбиљна. Не само да се смањује производња, и сточарска и воћарска, већ и млади, због тешких животних услова, одлазе из села, нема више ко да се бави пољопривредом.“

Недостатак воде мештани решавају на разне начине: „Ми воду за стоку и купину узимамо из баре која је пар километара далеко одавде и пуни се из природног извора. Проблем је што цео овај крај нема воде, па ова мала акумулација није лети довољна за све нас, често морамо да идемо на даље изворе. Свакодневни живот нам је отежан јер воду за кућне потребе или довлачимо цистерном са другог извора, који је баш далеко, или купујемо од градског водовода, што је скупо. Сви у селу имају исти проблем, неки су у тежој ситуацији од нас. Када пролазите овим крајем, пред сваком другом кућом можете видети мање или веће цистерне, каце за воду.“

Његове речи потврђује и супруга Славица: „Воду из јавног водовода, коју користимо само за кућне потребе, добијамо четвртком, а често се дешава да је и тада притисак веома слаб. Дежурамо по цео дан и ноћ да бисмо могли мало да наспемо у цистерну. Понекад се запитам да ли би било боље да угасимо производњу, јер проблем је велики, а не знамо да ли ћемо га икада решити.“

На ово се надовезује и Радован: „Дође ми да дам оглас да поклањам половину оваца. Нема воде, нема хране за њих, само рад и мука. Ево, закачио сам цистерну и размишљам где да идем по воду да напојим стоку, а да не причам да, кад вечерас завршим све послове, не могу к’о човек да се окупам пре спавања! Или стока да пије или ја да се купам – обоје не може!“

Суша умањује приходе

За последње три године су преполовили број говеда које држе, а у наредне три године ће их смањити чак за 90% у односу на 2018. годину. Вишегодишње суше не мењају само бројност, већ и структуру стада које се гаји. С обзиром на то да су пашњаци и ливаде све лошији, прелази се са говеда на чување оваца. Високе температуре и врући ветрови доводе до сушења биљака, па се стално смањује и количина летине, а ниске цене и лоши услови додатно узрокују и да се мање сади: купине, малине, кукуруза и свих традиционално гајених биљних култура на овим подручјима.

За борбу против временских услова потребан је савезник

Проблем Трипковића и Доњих Лесковица није усамљен, већ га деле и многи други пољопривредници широм Србије. Често се осећају као да су сами у борби са климатским променама и временским условима које оне доносе, док су истовремено свесни да проблем не могу решити само локалном акцијом. Јован наводи и да су се мештани села самостално организовали да плате проширење акумулације из које сви узимају воду, повећали су њен капацитет, али то није ни изблиза било довољно.

„Не можемо сами много да урадимо, потребна нам је подршка града, државе, институција, да се проблеми реше и утицај суше бар мало ублажи“, каже Јован.

Пољопривредници нису и не могу у борби са климатским променама бити препуштени сами себи. Управо у том циљу, Организација за храну и пољопривреду Уједињених нација (ФАО), под покровитељством Европске уније, започела је спровођење пројекта „Јачање отпорности сектора пољопривреде на елементарне непогоде“.

У сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде, јединицама локалних самоуправа и пољопривредним саветодавним службама, пружиће се подршка пољопривредницима да превазиђу неке од постојећих проблема изазваних променом климе, да смање ризике у својој производњи и прилагоде је новонасталим условима.

Предвиђено је да пројекат траје четири године, а ЕУ улаже два и по милиона евра бесповратних средстава за помоћ пољопривредницима у борби против временских непогода.

Више о пројекту можете прочитати на овде.

Погледајте како се још може доћи до неопходних машина за пољопривреду

Извор: Europa.rs