| ОСНОВНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ О ПРОЈЕКТУ „БРУС И БЛАЦЕ”

 СИСТЕМ САКУПЉАЊА И ПРЕЧИШЋАВАЊА ОТПАДНИХ ВОДА У БРУСУ И БЛАЦУ
(Општине Брус и Блаце и припадајућа насеља)
ЕУ ППФ6/EuropeAid/137044/DH/SER/RS

Сектор: Заштита животне средине/Управљање отпадним водама

Општина Брус се налази у јужном делу централне Србије, у долини реке Расине, на источним падинама планине Копаоник. Општина има 606 квадратних километара и 58 насеља. Насеље Брус се налази на обалама реке Расине, приближно 15 км западно од њеног ушћа у реку Блаташницу и јужног краја језера Ћелије.

Према попису из 2011. године, Брус је имао приближно 4.500 становника. Агломерацију Брус у погледу сакупљања и одвођења урбаних отпадних вода чине сам Брус и следећа насеља: Кобиље, Велика Грабовица, Мала Грабовица, Дртевци, Жиљци, Тршановци и Лепенац.

Општина Блаце се налази у јужном делу централне Србије, у долини Топлице, на источним падинама планине Копаоник и југоисточним падинама планине Јастребац. Општина има 306 квадратних километара и 40 насеља. Насеље Блаце се већим делом налази северно од реке Блаташнице – на десној обали реке, 12 км источно од њеног ушћа у реку Расину. Агломерацију Блаце чини само градско насеље Блаце са приближно 5.500 становника, према попису из 2011. године.

Постојећи канализациони систем је делимично сепарациони у обе општине. Брус и Блаце имају велики удео покривености канализационом мрежом, док је атмосферска канализација слабо развијена, нарочито у околним насељима.

Ове две општине су значајни извори непречишћених отпадних вода које се изливају у реке Расину, Грашевку и Блаташницу.

Директна последица изливања отпадних вода је загађење реке Расине и њене притоке Блаташнице, те су оне идентификоване као главни загађивачи акумулационог језера Ћелије. Фабрика за прераду воде „Мајдево“ користи водозахват у језеру Ћелије преко кога се обезбеђује вода за пиће за приближно 300.000 потрошача у Крушевцу, Варварину, Александровцу, Ћићевцу и Трстенику.

Главни циљ је побољшање заштите животне средине кроз улагање у унапређење еколошке инфраструктуре у општинама Брус и Блаце.

  • Унапређење квалитета воде у рекама Расина и Блаташница и њихова заштита од штетних ефеката изазваних директним испустом отпадних вода;
  • Превенција даљег загађења и заштита језера Ћелије као извора снабдевања водом за пиће за Расински округ;
  • Побољшање квалитета животне средине посредним утицајима, побољшаном санитарном заштитом и смањењем ризика по јавно здравље за грађане насеља Брус и Блаце.
  • План набавке – завршен у јануару 2018;
  • Тендерска документација за извођење радова на изградњи постројења за пречишћавање отпадних вода (ППОВ) у Брусу и Блацу – јун 2018;
  • Тендерска документација за извођење радова на изградњи и реконструкцији канализационе мреже за отпадне и атмосферске воде у Брусу и Блацу – јул 2018;
  • Пропратни програм обуке за јачање административног, управљачког и оперативног капацитета учесника пројекта – У ТОКУ.

Кликом на тастер испод можете преузети или прегледати документ са основним информацијама о пројекту. Документе можете слободно преузети и даље дистрибуирати за индивидуалну употребу. Комерцијална репродукција и дистрибуција фотографија и других материјала није дозвољена без сагласности ЕУ ППФ.

Преузмите документ…

Кликом на тастер(е) испод можете погледати пројектне галерије. Фотографије из галерија су слободне за индивидуалну употребу. Комерцијална репродукција и дистрибуција фотографија и других материјала није дозвољена без сагласности ЕУ ППФ.

Галерија

пон

уто

сре

чет

пет

суб

нед

-

-

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

Нема догађаја

Да ли сте знали?

Прочитајте одговоре на често постављана питања.

Даље…

Мапа пројеката

Погледајте интерактивну мапу
ППФ пројеката

Даље…

Промоција резултата развојне помоћи ЕУ Србији

Даље…