Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, рекла је данас је изградња гасне интерконекције Србија-Бугарска стратешки важан пројекат за енергетску безбедност и један од најважнијих пројеката тренутно у Србији.

”Ми смо мала земља која је геостратешки добро позиционирана. То нас је у неким моментима кроз историју итекако коштало али та позиција може да нам донесе и одређене предности. Једна од њих је да будемо транзитна рута у енергетици и саобраћају. Нисмо случајно завршили источни и јужни крај коридора 10, тако и у енергетици желимо да будемо транзитна рута и да имамо довољне количине енергије, и да не будемо у позицији да зависимо од једног правца дотока гаса или добављача”, рекла је Михајловићева обилазећи градилиште гасовода Ниш-Димитровград на којем су данас почели радови на мерно-регулационој станици.

Она је подсетила да је Србија изградила гасовод Балкански ток и добила још један правац снабдевања гасом, али да имамо и даље само једног добављача.

”Један добављач, ма ко то био, није довољан да будемо ценовно и енергетски безбедни и због тога је ова интерконекција важна. Преговарамо с Азербејџаном да следеће године од њих добављамо гас и очекујем да ћемо имати додатну сигурност кад на јесен идуће године овај гасовод буде завршен”, рекла је Михајловићева.

Она је додала да су заједничким радом свих учесника у пројекту превазиђени одређени проблеми који су настали као последица рата у Украјини, те да ће потребна опрема стићи на време. Такође је додала да Министарство заједно са градом Нишом и Министарством финансија ради на решавању питања у вези с експропријацијом.

Шеф Делегације ЕУ у Републици Србији Емануеле Жиофре, рекао је да ће нови гасни интерконектор диверзификовати снабдевање гасом и значајно повец́ати количину гаса доступног индустрији и домац́инствима, и обезбедити чистију животну средину. Захваљујући овом пројекту, Србија ће бити мање зависна, а њена привреда отпорнија уз додатни извор енергената.

”ЕУ обезбеђује готово 50 милиона евра донација и 25 милиона кредита ЕИБ за овај пројекат, потврђујући нашу посвећеност да подржимо енергетску безбедност Србије и прелаз са угља на енергетске изворе који мање загађују. Руска агресија на Украјину је створила нове енергетске изазове и показала да Русија није поуздан снабдевач енергије. ЕУ ц́е наставити подршку Западном Балкану, укључујуц́и Србију, у овим тешким временима кроз даље побољшање енергетске инфраструктуре, такође и као део ЕУ Репоwер механизма”, рекао је амбасадор Жиофре.

Начелница Пиротског округа, Драгана Тончић, рекла је да верује да ће се динамика пројекта испоштовати и да ће гасовод бити завршен у року, истичући да је он важан не само за сигурност снабдевања већ и за смањење емисије штетних гасова.

Градоначелник Пирота Владан Васић, рекао је да до пре неколико година Пирот није имао завршен ни саобраћајни коридор, који је данас у функцији, а да ће сада добити и нови гасовод који је веома важан за развој града, а посебно за индустрију.

Изградња гасовода Ниш-Димитровград почела је 1. фебруара 2022, а дужина интерконекције на територији Србије износи 109 километара.

Европска унија је највећи донатор Србије у области енергетике, у коју је инвестирала преко 830 милиона евра бесповратних средстава од 2000. до краја 2021. године. ЕУ у Србији финансира пројекте чији је циљ сигурност снабдевања, диверсификација извора енергије, либерализација тржишта и побољшање енергетске ефикасности. Крајњи циљ је смањење загађења и ублажавање климатских промена, што су и циљеви Европског зеленог договора и Зелене агенде за Западни Балкан, које је Србија подржала 2020.

Извор: europa.rs