Pod sloganom „Let`s make green city together” u Nišu je održana peta po redu Konferencija kreativnih industrija – KreNi. Tokom pet dana, mladi i kreativni ljudi radli su sa međunarodnim i domaćim ekspertima iz različitih oblasti kreativnih industrija i razvili pet ideja koje se tiču održivog razvoja Niša.

Zadatak učesnika bio je da kreiraju inovativna rešenja za probleme koji se nalaze u okruženju. Nakon radionica formirano je pet timova od svih polaznika. Po odluci žirija pobednik 5. KreNI konferencije je tim „DigiTik“  sa predlogom aplikacije koja bi pomogla da se smanji upotreba papira u Nišu tako što će sve karte i ulaznice postati elektronske. Ciljna grupa projekta su studenti, a ideja je da studenti instaliraju aplikacije za pametne telefone za elektronske karte za javni prevoz, bioskope, pozorišta. Njihov moto je “Papir je cool, ali priroda je bolja!”

“Poslednjeg dana konferencije održan je panel “Održivi gradovi – Cirkularni gradovi” na kome smo razgovarali o cirkularnoj ekonomiji, kako da gradovi budu održiviji, na koji način se upravlja otpadom u Srbiji i koliko je važno učešće građana, odnosno kako se komunicira u vezi sa aktivnostima i odlukama koje se tiču životne sredine” dodaju organizatori.

Na KreNI konferenciji zvanično su predstavljeni i pobednički radovi konkursa „Ovo je zemlja za nas – Pokreni se za životnu sredinu “. Izložba karikatura i kratkog stripa obuhvata najbolje radove sa konkursa koji su sproveli Delegacija Evropske unije u SrbijiMinistarstvo za evropske integracijeMinistarstvo zaštite životne sredine i EU info mreža.

Na izložbi su bili prikazani radovi profesionalaca i amatera iz cele Srbije koji su kroz karikaturu i strip prikazali njihovo viđenje problema životne sredine u Srbiji i kako građani (ne) čuvaju okolinu.

KreNI organizuju  Mladi ambasadori, a Delegacija Evropske unije i EU info kutak Niš podržali su realizaciju konferencije po četvrti put.

Izvor vesti: EU Info centar