Под слоганом „Let`s make green city together” у Нишу је одржана пета по реду Конференција креативних индустрија – КреНи. Током пет дана, млади и креативни људи радли су са међународним и домаћим експертима из различитих области креативних индустрија и развили пет идеја које се тичу одрживог развоја Ниша.

Задатак учесника био је да креирају иновативна решења за проблеме који се налазе у окружењу. Након радионица формирано је пет тимова од свих полазника. По одлуци жирија победник 5. КреНИ конференције је тим „ДигиТик“  са предлогом апликације која би помогла да се смањи употреба папира у Нишу тако што ц́е све карте и улазнице постати електронске. Циљна група пројекта су студенти, а идеја је да студенти инсталирају апликације за паметне телефоне за електронске карте за јавни превоз, биоскопе, позоришта. Њихов мото је “Папир је cool, али природа је боља!

“Последњег дана конференције одржан је панел “Одрживи градови – Циркуларни градови” на коме смо разговарали о циркуларној економији, како да градови буду одрживији, на који начин се управља отпадом у Србији и колико је важно учешће грађана, односно како се комуницира у вези са активностима и одлукама које се тичу животне средине” додају организатори.

На КреНИ конференцији званично су представљени и победнички радови конкурса „Ово је земља за нас – Покрени се за животну средину “. Изложба карикатура и кратког стрипа обухвата најбоље радове са конкурса који су спровели Делегација Европске уније у СрбијиМинистарство за европске интеграцијеМинистарство заштите животне средине и ЕУ инфо мрежа.

На изложби су били приказани радови професионалаца и аматера из целе Србије који су кроз карикатуру и стрип приказали њихово виђење проблема животне средине у Србији и како грађани (не) чувају околину.

КреНИ организују Млади амбасадори, а Делегација Европске уније и ЕУ инфо кутак Ниш подржали су реализацију конференције по четврти пут.

Iзвор вести: ЕУ Инфо центар