Industrijska proizvodnja se u prvom tromesečju 2021. uvećala za deset odsto u odnosu na prethodnu godinu. Projektovan je dugoročni rast za industriju Srbije, što će dovesti do povećane potrošnje energije, koja i dalje velikim delom dolazi iz prljavih izvora, poput uglja. Pitanja kvaliteta vazduha, vode i zemljišta su sve važnija za srpsku javnost.

Iako mnoge kompanije shvataju da efikasnije tehnologije i procesi mogu biti dobri za poslovanje, privredu i životnu sredinu, često oklevaju u preduzimanju prvog koraka zbog finansijske nestabilnosti tržišta koja je dodatno pogoršana trenutnom krizom izazvanom virusom COVID-19.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pokrenula je Kreditnu liniju za zeleno finansiranje (GEFF) kako bi pomogla firmama da prevaziđu ove poteškoće i da ulože u zelene investicije. GEEF Srbija pruža tehničku pomoć i podršku kako bi se poboljšalo razumevanje kako energetski efikasne tehnologije doprinose kompanijama u smanjenju potrošnje električne energije, vode i drugih resursa, smanjenju troškova i kako im pomažu da postanu konkurentnije na tržištu. Takođe firmama se pruža mogućnost za lizing za finansiranje implementacije zelenih tehnologija.

Jedan od primera je zemljoradnička zadruga Graničar, koja je takođe osavremenila opremu zahvaljujući GEFF Srbija lizingu, nabavivši četiri moderna, energetski efikasna traktora, čija je godišnja emisija CO2 niža za 62 tone. Ova investicija umanjuje potrošnju primarne energije (dizel-goriva) za 256 MWh, čime zadruzi štedi preko 20 hiljada evra godišnje.

„Za energetski efikasnu poljoprivrednu proizvodnju, veoma je važno da se redovno obnavlja oprema i mašinski park. U Graničaru sledimo ovaj princip, a tokom 2020. smo u to uložili milion evra. Sledeće godine planiramo da napravimo hladnjaču, proširimo izvoz jabuka na Rusiju i druga tržišta,“ rekao je Janko Nikolić, direktor zadruge Graničar.

Nikolić je takođe naglasio da firme i poljoprivrednici moraju da učine sve u svojoj moći kako bi smanjili uticaj na životnu sredinu radi održive poljoprivredne proizvodnje. Zbog toga su investicije u opremu i mašine koje su bolje po životnu sredinu, kao i odgovorno upravljanje zemljištem na vrhu liste prioriteta Graničara.

Evropska unija ostvarila je napredak u dekarbonizaciji – većina država članica će izbaciti ugalj iz upotrebe do kraja sledeće decenije, a planirano je da EU 2050. godine završi proces dekarbonizacije i smanji emisiju štetnih gasova. Srbija se, zajedno sa državama Zapadnog Balkana, usaglasila sa planom koji će pratiti kako bi poboljšala svoju energetsku efikasnost. Niz zakona o potrošnji električne energije je usvojen, a u pripremi je i dugoročna strategija. Modernizacija industrijske tehnologije je važan aspekt u sveukupnoj uštedi energije i smanjenju zagađenja. Efikasnija upotreba energije podrazumeva manje sagorevanja uglja i smanjen uticaj na životnu sredinu.

  • Kako bi se proizveo 1 kWh električne energije, potrebno je iskopati 1,5 kg lignita u Kolubari, koji se zatim prenosi i sagoreva, a 3 kg jalovine se odlaže
  • Srbija je država sa najvećim udelom niskokaloričnog uglja (lignita) u proizvodnji električne energije – čak 65 odsto. Prošle godine prosek unutar EU iznosio je oko 20 odsto
  • Gubici u sistemima za distribuciju električne energije u Srbiji iznose oko 15 odsto, dok u EU ova stopa iznosi 10 odsto

Kreditna linija za zeleno finansiranje je program Evropske banke za obnovu u razvoj (EBRD) koji obezbeđuje do 40 miliona evra za finansiranje investicije preduzeća zelene ekonomije u tranziciji (GET) uz pomoć lizing kuća učesnica u programu. Ova kreditna linija koja se realizuje uz pomoć donora – Zelenog klimatskog fonda (GCC) i Vlade Luksemburga – pokrenuta je prošle godine. Dvadeset miliona evra dostupno je putem kuće UniCredit Leasing Srbija za investicije u projekte zelene ekonomije i borbu protiv klimatskih promena. Do sada je uz pomoć kreditne linije kreiran portfolio u vrednosti od više od 15 miliona evra, dok se trenutno radi procena za nabavku opreme u vrednosti od tri miliona evra.

Proces prijave i selekcije je jednostavan i lak. Kompanije mogu da biraju iz kataloga unapred odabrane opreme koja je dostupna na GEFF tehnološkom selektoru, efikasnoj alatki sa preko 1000 registrovanih proizvoda od preko 450 dobavljača.

U saradnji sa partnerskom finansijskom institucijom UniCredit Leasing-om, kreditna linija je pomogla srpskim preduzećima sa preko 175 zelenih investicija do sada.

Pogledajte naš vebinar „GEFF – Kako do manjih računa za struju?“

Izvor: Europa.rs