Индустријска производња се у првом тромесечју 2021. увећала за десет одсто у односу на претходну годину. Пројектован је дугорочни раст за индустрију Србије, што ће довести до повећане потрошње енергије, која и даље великим делом долази из прљавих извора, попут угља. Питања квалитета ваздуха, воде и земљишта су све важнија за српску јавност.

Иако многе компаније шватају да ефикасније технологије и процеси могу бити добри за пословање, привреду и животну средину, често оклевају у предузимању првог корака због финансијске нестабилности тржишта која је додатно погоршана тренутном кризом изазваном вирусом ЦОВИЂ19.

Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) покренула је Кредитну линију за зелено финансирање (ГЕФФ) како би помогла фирмама да превазиђу ове потешкоће и да уложе у зелене инвестиције. ГЕЕФ Србија пружа техничку помоћ и подршку како би се побољшало разумевање како енергетски ефикасне технологије доприносе компанијама у смањењу потрошње електричне енергије, воде и других ресурса, смањењу трошкова и како им помажу да постану конкурентније на тржишту. Такође фирмама се пружа могућност за лизинг за финансирање имплементације зелених технологија.

Један од примера је земљорадничка задруга Граничар, која је такође осавременила опрему захваљујући ГЕФФ Србија лизингу, набавивши четири модерна, енергетски ефикасна трактора, чија је годишња емисија ЦО2 нижа за 62 тоне. Ова инвестиција умањује потрошњу примарне енергије (дизел-горива) за 256 МWх, чиме задрузи штеди преко 20 хиљада евра годишње.

„За енергетски ефикасну пољопривредну производњу, веома је важно да се редовно обнавља опрема и машински парк. У Граничару следимо овај принцип, а током 2020. смо у то уложили милион евра. Следеће године планирамо да направимо хладњачу, проширимо извоз јабука на Русију и друга тржишта,“ рекао је Јанко Николић, директор задруге Граничар.

Николић је такође нагласио да фирме и пољопривредници морају да учине све у својој моћи како би смањили утицај на животну средину ради одрживе пољопривредне производње. Због тога су инвестиције у опрему и машине које су боље по животну средину, као и одговорно управљање земљиштем на врху листе приоритета Граничара.

Европска унија остварила је напредак у декарбонизацији – већина држава чланица ће избацити угаљ из употребе до краја следеће деценије, а планирано је да ЕУ 2050. године заврши процес декарбонизације и смањи емисију штетних гасова. Србија се, заједно са државама Западног Балкана, усагласила са планом који ће пратити како би побољшала своју енергетску ефикасност. Низ закона о потрошњи електричне енергије је усвојен, а у припреми је и дугорочна стратегија. Модернизација индустријске технологије је важан аспект у свеукупној уштеди енергије и смањењу загађења. Ефикаснија употреба енергије подразумева мање сагоревања угља и смањен утицај на животну средину.

  • Како би се произвео 1 кWх електричне енергије, потребно је ископати 1,5 кг лигнита у Колубари, који се затим преноси и сагорева, а 3 кг јаловине се одлаже
  • Србија је држава са највећим уделом нискокалоричног угља (лигнита) у производњи електричне енергије – чак 65 одсто. Прошле године просек унутар ЕУ износио је око 20 одсто
  • Губици у системима за дистрибуцију електричне енергије у Србији износе око 15 одсто, док у ЕУ ова стопа износи 10 одсто

Кредитна линија за зелено финансирање је програм Европске банке за обнову у развој (ЕБРД) који обезбеђује до 40 милиона евра за финансирање инвестиције предузећа зелене економије у транзицији (ГЕТ) уз помоћ лизинг кућа учесница у програму. Ова кредитна линија која се реализује уз помоћ донора – Зеленог климатског фонда (ГЦЦ) и Владе Луксембурга – покренута је прошле године. Двадесет милиона евра доступно је путем куће УниЦредит Леасинг Србија за инвестиције у пројекте зелене економије и борбу против климатских промена. До сада је уз помоћ кредитне линије креиран портфолио у вредности од више од 15 милиона евра, док се тренутно ради процена за набавку опреме у вредности од три милиона евра.

Процес пријаве и селекције је једноставан и лак. Компаније могу да бирају из каталога унапред одабране опреме која је доступна на ГЕФФ технолошком селектору, ефикасној алатки са преко 1000 регистрованих производа од преко 450 добављача.

У сарадњи са партнерском финансијском институцијом УниЦредит Леасинг-ом, кредитна линија је помогла српским предузећима са преко 175 зелених инвестиција до сада.

Погледајте наш вебинар „ГЕФФ – Како до мањих рачуна за струју?“

Извор: Europa.rs