Ветрењаче су се некада користиле за пумпање воде и млевење жита. Данас у ветровитом Банату елисе не гурају млин већ модерне електричне генераторе, а чисту енергију која се произведе користе становници и привреда.

Игор Милутинов, техничар одржавања на ветропарку Алибунар, каже да је цео пројекат лепо прихваћен од локалне заједнице у Алибунару и околини.

“Изградња ветропаркова Алибунар и Малибунар је много тога доброг и корисног донела локалној заједници и самој општини. Редовно добијамо потврду за то у комуникацији са мештанима. Ради се о изразито друштвено одговорном пројекту који константно помаже локалну заједницу. На ветропарковима радим од 2017.

Претходно сам радио у ЕПС-у, на разним позицијама одржавања и управљања, чиме сам стекао неопходно искуство за рад на оваквом пројекту. Увек је отворена могућност учења о новим чистим технологијама. Моје колеге радници из Србије добили су добру радну средину са отвореном и директном комуникацијом. Негује се тимски дух уз уважавање појединца, што сваком раднику даје важан осећај вредности и припадности.”

Захваљујући про-активном друштвено одговорном опхођењу решен је горући проблем са грејањем Основне школе Душан Јерковић у Банатском Карловцу. Ђаци од ове године поново имају грејање. За поправку грејања и куповину котла обезбеђено је 2,2 милиона динара. Од многобројних правовремених активности корисних за локалну заједницу издваја се и изградња и реконструкција 17 км локалних путева.

У сарадњи са Железницама Србије, власници су за потребе безбедности саобраћаја изградила модеран путни прелаз са најсавременијом опремом. Вредност дониране опреме је већа од 50 хијада евра. За потребе комуналног предузећа купљен је модеран камион за одношење смећа. Због блокаде Апотекарске установе грађани су остали без лекова, те је 2017. године извршена набавка и донација лекова у вредности од 20 хиљада евра.

Вредност ветроелектране Алибунар је око 80 милиона евра. Међународна финансијска корпорација (ИФЦ), чланица групације Светске банке, одобрила је кредит у износу од 19,1 милиона евра за изградњу ветропарка Алибунар, док су Уницредит. Холандска развојна банка (ФМО) и Фонд за зелени развој (Green For Growth Fund, GGF) обезбедили додатних 40 милиона евра кредита.

У банатским општинама Алибунару, Ковину и Ковачици – у којима се налазе ветропаркови, имамо јединствен пример одговорности према локалној заједници. Два посто од профита који генеришу ветропаркови по потписаном уговору о дељењу профита иде директно општинама које новац могу да користе за потребе комуналних, инфраструктурних, еколошких и здравствених пројеката.

Од пореза на имовину општина Ковачица од истоименог ветропарка добија око 500 хиљада евра годишње. Седиште фирме је у Ковачици, па се у општински буџет сливају и други порези и доприноси. За потребе ветропарка Ковачица, отворена је локална канцеларија још 2013. године која запошљава људе из те општине. Изграђено је 40 км локалних путева, који су пољопривредницима олакшали кретање кроз њиве.

Укупна вредност пројекта ветропарка Ковачица је 189 милиона евра. Пројекат су са 142 милиона евра финансијски подржале Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) са 49 милиона евра, Ерсте Гроуп и Ерсте Банк Србија.

Захваљујући ветропарку Чибук 1 у општини Ковин, подржано је до сада преко 100 пројеката и локалних иницијатива. Више од 20 пројеката односило се на здравље, квалитет живота и спорт. Подржана су три пројекта помоћи старијем становништву и помогнут је рад седам спортских организација и здравствених институција.

У области инфраструктуре изведено је 32 пројекта у четири локалне заједнице. Допринос ветропарка Чибук 1 огледа се и у изградњи 50 км локалних путева. Такође, реконструисане су две школске учионице, и изграђена три игралишта и пет спортских објеката. Од почетка Корона кризе, пројекат активно помаже здравственим и локалним самоуправама и институцијама кроз донирање новчаних средстава неопходних за набавку медицинске и заштитне опреме и пакета са храном и хигијенским намирницама за најугроженије категорије становништа.

Вредност пројекта Чибук 1 је 300 милиона евра. Реализован је уз финансијску подршку Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) и Међународне финансијске корпорација (ИФЦ) кредитима у укупном износу од 215 милиона евра.

Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) је финансијски подржала недавно оснивање Удружења Обновљиви извори енергије Србије чији су оснивачи компаније које су изградиле ветропаркове Алибунар (42МW) и Малибунар (8 МW), Ковачица (104,5 МW) и Чибук 1 (158 МW).

За производњу једног кWх електричне енергије потребно да се ископа, транспортује и сагори у термоелектрани 1,5 кг колубарског лигнита и да се ископа и премести 3 кг јаловине. Са збирним капацитетом производње електричне енергије довољним за напајање око 200 хиљада домаћинстава у просеку, четири наведена ветропарка на месечном нивоу потенцијално замењују сагоревање око 120 хиљада тона лигнита и одлагање 240 хиљада тона јаловине.

Подршка Европске уније енергетском сектору у Србији вредна је више од 830 милиона евра за период од 2000. до данас. Енергетски сектор је у фокусу ЕУ јер има изузетно велики ефекат на све остале секторе у друштву. Пројекти које ЕУ спроводи у енергетском сектору смањују зависност од фосилних горива, повећавају коришћење обновљивих извора енергије и повећавају енергетску ефикасност.

У Србији пројекти из ове области обезбеђују стабилно снабдевање енергијом уз очување животне средине, подстичу либерализацију тржишта и инвестиције.

Извор: Europa.rs