Декларацију о безбедносној култури европске железнице данас су на ИПА самиту потписали министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, менаџер пројекта из Европске агенције за железницу Питер Мим и в. д. директора Дирекције за железнице Лазар Мосуровић.

Догађају је присуствовао и шеф Делегације ЕУ у Србији, амбасадор Сем Фабрици, који каже да Унија велики значај придаје безбедности и повезивању и честитао је Влади Србије и Европској агенцији за железнице на потписивању Декларације.

„Повезивање је суштински важан елемент за безбедност у саобраћају. Железнице представљају зеленији начин транспорта и доприносе безбедности и ефикасности саобраћаја. У претходних пар година ЕУ је уложила више од милијарду евра у Србију у области транспорта и наставићемо да пружамо подршку. Поздрављам и честитам Влади Србије завршетак последње деонице на Коридору 10, на ауто-путу за Бугарску“, истиче амбасадор Фабрици.

Регионално повезивање је суштина будућег развоја и зато је важно што су данас са нама пријатељи из свих земаља региона, сматра министарка Михајловић.

“Стратешки интереси Владе Србије јесу развој и улагање у железнички саобраћај и унапређење безбедности саобраћаја. У претходних неколико година урадили смо много – од реструктурирања железничких предузећа до инвестирања у железницу”, каже министарка Михајловић.

Мосуровић истиче да потписивањем ове декларације Железнице Србије постају део велике европске железничке породице.

“Безбедност саобраћаја брига је свих железница Европе и у интересу свих је да наставимо да радимо на томе. Дирекција за железнице поштује процедуре ЕУ и усклађује своје прописе са европским. Данас ће Декларацију о безбедносној култури потписати више од 35 институција из земље и региона”, рекао је Мосуровић.

Извор:

Вест: Делегација Европске уније у Републици Србији
Фото: Делегација Европске уније у Републици Србији